Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nesmrteľnosť ľudí príde v roku 2045...
Zdielať na

Nesmrteľnosť ľudí príde v roku 2045...

Večný život. Ľudstvo o tom sníva už celé veky. Vďaka projektu Iniciatíva 2045 sme k jeho dosiahnutiu zase o niečo bližšie. Nejde pritom primárne o vedecký počin, ale o osobný zámer mediálneho magnáta Dmitrija Ickova. Bude stáť 50 miliárd dolárov.

Stanú sa z ľudí avatari?

Tridsaťjedenročný Rus sa pritom nespolieha na medicínsky pokrok, vývoj vidí v oblasti robotiky a umelej inteligencie. Cieľ je jasný - preniesť ľudskú osobnosť do jeho umelej kópie, avatara. Český denník novinky.cz píše, že ho k tomuto nápadu inšpiroval práve rovnomenný film oscarového Jamesa Camerona.

"Tento výskum má potenciál oslobodiť vás i väčšinu ľudí na tejto planéte od chorôb, starnutia i smrti," píše Ickov v otvorenom liste bohatým ľuďom. Boháčov z rebríčku časopisu Forbes vyzýva, aby sa k iniciatíve pripojili. Počet jeho nasledovateľov údajne rastie, zatiaľ ostávajú v anonymite. Vychvaľuje sa tým, že toto jeho snaženie podporuje aj dalajláma.

Veda stále napreduje...

Ickovov zámer počíta s tým, že do roku 2020 sa podarí vytvoriť robotickú kópiu ľudského tela. Má byť plne funkčná a schopná ovládania na diaľku. V tomto smeru už pokročili mnohé tímy, NASA už dokonca diaľkovo ovládaného humanoidného robota R2 vyslala do vesmíru.

Po ďalších piatich rokoch by sa mal dať transplantovať do umelého tela mozog. Aj v tomto smere medecína pokročila, len pred nedávnom totiž dokázal istý izraelský študent ovládať robota myšlienkami. Do roku 2035 by sa mala dať nahrať do mozgu aj osobnosť človeka, to znamená aj jeho spomienky či pocity. Projekt ešte nekončí. Do roku 2045 by malo byť možné nahrávať osobnosť aj do holografických avatarov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články